Hubungan Pengetahuan dan Konsumsi Makanan Cepat Saji dengan Status Obesitas Remaja di SMP Negeri 2 Abiansemal
Abstract
Obesity is a pathological condition where excess fat accumulates in the body which is influenced by several factors, one of which is consumption and knowledge. The aim of this research is to determine the relationship between knowledge and consumption of fast food and the obesity status of adolescents at SMP Negeri 2 Abiansemal. This type of observational research was carried out in February 2023 at SMP Negeri 2 Abiansemal, with 76 samples. The sample collection technique uses the Multistage Random Sampling method. Consumption data uses 1x24 hour recall collected over 2 days. Knowledge data was collected using a knowledge form through interviews. The data are presented in frequency tables and cross tables between knowledge and consumption of fast food macronutrients and between consumption of fast food macronutrients and obesity status. The results of the Spearman rank analysis test show that there is a relationship between knowledge and fast food protein consumption (p = 0.000, r = -0.718). There is a relationship between knowledge and consumption of fast food fats (p = 0.000, r = 0.438). There is a relationship between protein consumption and obesity status (p = 0.000, r = 0.826). There is a relationship between fat consumption and nutritional status (p = 0.000, r = -0.507). It is hoped that schools can provide education to students, canteens and shops about nutritionally balanced food and it is hoped that future researchers can explore other factors that cause obesity by using more appropriate methods such as SQ-FFQ.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Ahmad. (2023). Hubungan Asupan Energi Protein dan Pengetahuan tentang Gizi Seimbang dengan Status Gizi Remaja di Posyandu Remaja Desa Pangkalan Jambi Kecamatan Bukit Batu. Jurnal Kesehatan Tambusai, 4(1), 65–77.
Covid-, M. P. (2022). Pola makan dan aktivitas fisik terhadap kejadian obesitas remaja pada masa pandemi covid-19. 11(September 2021), 26–34.
Dewi, P. L. P., & Kartini, A. (2020). Hubungan Pengetahuan Gizi, Aktivitas Fisik dan Asupan Energi, Asupan Lemak dengan Kejadian Obesitas pada Remaja SMP. Journal of Nutrition College, 6(3), 257.
Fidora, I., Oktarini, S., & Prima, R. (2021). Siap Fisik Dan Psikologis Menghadapi Masa Pubertas. Jurnal Salingka Abdimas, 1(1), 6–10.
Habsidiani, R. A., & Ruhana, A. (2023). Tingkat konsumsi gula dan lemak antara remaja obesitas dan non obesitas usia 15-18 tahun di SMAN 1 Kota Mojokerto. Jurnal Gizi Universitas Negeri Surabaya, 3(2), 320–327.
Isnaini, Satono, A., & Winaryati, E. (2020). Hubungan Pengetahuan Obesitas dengan Rasio Lingkar Pinggang Panggul pada Ibu Rumah Tangga di Desa Pepe Krajan Kecamatan Tegowanu Kabupaten Grobogan. Jurnal Gizi, 1(1), 1–9.
Kemenkes. (2014). Survey Konsumsi Pangan Individu. Kementrian Kesehatan RI, 161.
Merita, M., & Dini Junita. (2021). Hubungan Pengetahuan Dan Persepsi Dengan Kebiasaan Konsumsi Makanan Berlemak Pada Mahasiswa Stikes Baiturrahim Jambi. Jurnal Pangan Kesehatan Dan Gizi Universitas Binawan, 2(1), 31–39.
Nugroho, P. S., & Hikmah, A. U. R. (2020). Kebiasaan Konsumsi Junk Food dan Frekuensi Makan Terhadap Obesitas. Jurnal Dunia Kesmas, 9(2), 185–191.
Okfiani, L., Ambarwati, R., & Susiloretni, K. A. (2022). Aktivitas, Konsumsi Makanan, Faktor Fisiologis, dan Riwayat Obesitas Keluarga Kaitannya dengan Obesitas pada Pegawai: Studi Kasus-Kontrol. Amerta Nutrition, 6(3), 245–255.
Putri, E. B. P. (2021). Sport and Nutrition Journal. 3(2), 25–33.
Parewasi, D. F. R., Indriasari, R., Hidayanty, H., Hadju, V., & Battung, S. M. (2021). Hubungan Asupan Energi Dan Zat Gizi Makro Dengan Status Gizi Remaja Putri Pesantren Darul Aman Gombara Correlation of Energi Intake and Macro Nutrient With Nutritional Status of Adolescent Pesantren Darul Aman Gombara. JGMI: The Journal of Indonesian Community Nutrition, 10 (1), 2021.
Suha, G. R., & Rosyada, A. (2022). Faktor-faktor yang berhubungan dengan kejadian obesitas pada remaja umur 13–15 tahun di Indonesia (analisis lanjut data Riskesdas 2018). Ilmu Gizi Indonesia, 6(1), 43.
Suryandari, B. D., & Widyastuti, N. (2020). Hubungan Asupan Energi dengan Obesitas Pada Remaja. Program Studi Ilmi Gizi Fakultas Kedokteran Universitas Diponegoro, 4 (2)(4), 492–298.
Sasmito, P. D. (2022). Hubungan Asupan Zat Gizi Makro (Karbohidrat, Protein, Lemak) Dengan Kejadian Obesitas Pada Remaja Umur 13-15 Tahun di Propinsi DKI Jakarta (Analisis Data Sekunder Riskesdas 2010). Nutrire Diaita, 7(1), 16–23.
Umbu Henggu, K., & Nurdiansyah, Y. (2022). Review dari Metabolisme Karbohidrat, Lipid, Protein, dan Asam Nukleat. QUIMICA: Jurnal Kimia Sains Dan Terapan, 3(2), 9–17.
DOI: https://doi.org/10.33992/jig.v14i1.3470
Copyright (c) 2025 I Made Yoga Ary Anggara, Desak Putu Sukraniti, I Made Suarjana

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Terindeks Pada :
Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Ciptaan disebarluaskan di bawah Creative Commons Attributions-ShareAlike 4.0 International License
View My Stats