ANALISIS TOTAL FENOL PADA BERBAGAI FORMULASI REBUSAN KULIT SALAK BALI SIBETAN KARANGASEM SEBAGAI MINUMAN FUNGSIONAL

Wayan Merta

Abstract


Abstract
Background: Snakefruit’s bark that only so far as waste, can be processed into a functional beverage is good for health. Snakefruit’s bark contains phenolic compounds which are natural antioxidants in fruits. Objective: The purpose of this study is to determine the total phenol levels and sensory value of stew salak bali sibetan karangasem’s bark in various formulations as functional beverage. Methods: Analysis of total used spectrophotometric method with Folin-Ciocalteu phenol reagent and gallic acid standard. It also performed the water content analysis used thermogravimetry method. Result: Salak Bali Sibetan’s bark have average water content 24.1872±0.036%wb. The results of total phenol analysis showed that 2, 10, 20, 30, 40 gram of Salak Bali’s bark with 200 ml water are: 10,84±0,587; 13,79±0,756; 12,19±0,205; 12,02±0,268; 10,57±0,389 mg/L GAE respectirely. Conclusions: The highest total phenol content is (10g/200ml) formulation, and also supported by a sensory test showed that a majority of panelist also prefer that formulation because has good colour, flavor and smell.

Keywords : Salak Bali’s Sibetan bark, total phenol, Folin-Ciocalteu.

Full Text:

PDF

References


DAFTAR PUSTAKA

Tika, I N., I G. A. T. Agustina, dan G. A. Yuniartaa. 2013. IbM Salak di Desa Sibetan Bali. http://lemlit.undiksha.ac.id/media/1280._i_nyoman_Tikadkk.,m diakses pada 27 november 2015

Astawan, M. 2009. A-Z Ensiklopedia Gizi Pangan Untuk Keluarga. Jakata : Dian Rakyat

Lestari, R., G. Elbert, dan S.H. Keil. 2013. Fruit Quality Changes of Salak “Pondoh” Fruits (Salacca zalacca (Gaertn.) Voss) during Maturation and Ripening ; Journal of Food Research: Vol. 2, No. 1. http://www.ccsenet.org/journal/index.php/jfr/article/viewFile/22743/15394 diakses pada 30 november 2015

Vauzour, D., A. R. Mateos, G. Corona, dan J.P.E. Spencer. 2010. Polyphenol and Human Health : Prevention of Diseases and Mechanism of Action : Journal nutrient. ISSN 2072-6643

Dhianawaty, D., Ruslin. 2015. Kandungan Total Polifenol Dan Aaktovitas Antioksidan Dari Ekstrak Metanol Akar Imperata cylindrica (L) Beauv (Alang Alang). MKB. Volume 47 (1). http://journal.fk.unpad.ac.id/index.php/mkb/article/viewFile/398/pdf_161. diakses pada tanggal 24 januari 2016

Leontowicz, H., M. Leontowicz, J. Drzewiecki, dan S. Poovarodom. 2006. Bioactive properties of Snake Fruit (Salacca edulis Reinw) and Mangosteen (Garcinia mangostana) and their Influence on Plasma Lipid Profile and Antioxidant activity in Rats Fed Cholesterol. European Food Research and Technology 223 : 697-703. http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00217-006-0255-7. Diakses pada 27 november 2015

Ariviani, S., N.H.R. Parnanto. 2013. Kapasitas Antioksidan Buah Salak (Salacca Edulis Reinw) Kultivar Pondoh, Nglumut Dan Bali Serta Korelasinya Dengan Kadar Fenolik Total Dan Vitamin C : Agritech.Vol.33. No.3. Agustus 2013

Sarmiati, N. N., N.W. Suparmi, dan N.M.A. Trisnawati. 2009. Upaya Pelestarian Salak Gula Pasir Melalui Pelatihan Dan Pembinaan Petani Dengan Pencangkokan Di Desa Sibetan. Jurnal Bestari. Volume 42.

Triadi, N. 2015. Tinjauan Kapasitas Antioksidan Madu Salak di Desa Sibetan, Kecamatan Bebandem, Kabupaten Karangasem. Denpasar : Jurusan Analis Kesehatan Poltekkes Denpasar

Sahputra, F., M. 2008. Potensi Ekstrak Kulit dan Daging Buah Salak Sebagai Antidiabetes. Bogor: Program Studi Biokimia Fakultas MIPA

Dhyanaputri, I G. A., I W. Karta, dan L.A. Wilan. 2015. Analisis Kandungan Gizi Ekstrak Kulit Salak Produksi Kelompok Tani Abian Salak Desa Sibetan Sebagai Upaya Pengembangan Potensi Produk Pangan Lokal . Denpasar : Politeknik Kesehatan Denpasar

Yusniarti, F., A.D.Y. Montolalu, dan F. Mentang. 2013. Kandungan Total Fenol Dalam Rumput Laut (Caulerpa racemosa ) Yang Berpotensi Sebagai Antioksidan.http://ejournal.unsrat.ac.id/index.php/jmthp/article/viewFile/1859/1468. diakses pada 27 november 2015

Handayani, S., R. Arianingrum, dan W. Haryadi. 2014. Aktivitas Antioksidan dan Antikanker Turunan Benzalseton. Yogyakarta : Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Negeri Yogyakarta.

Winarti, S. 2010. Makanan Fungsional. Yogyakarta : Graha Ilmu.

Notoatmodjo, S. Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta : Rineka Cipta

Sugiyono. 2013. Statistika Untuk Penelitian. Bandung : Alfabeta

Hendri, Z., dan R. Arianingrum. 2010. Pengembangan Teknologi Pengawetan Kulit Salak Untuk Bahan Produk Seni Kerajinan. Jurnal Penelitian Saintek: Vol.15, No.2.

Musthafavi, Z. 2014. Analisis Kapasitas Antioksidan Dan Kandungan Total Fenol Pada Buah. http://repository.ipb.ac.id/bitstream/handle/123456789 /72256/I14zmu.pdf?sequence=1&isAllowed=y.diakses pada 29 mei 2016

Budiman, A. 2011. Farmasi Fisika Kelarutan. Online. http://blogs.unpad.ac.id/arifbudiman/files/2011/05/Farmasi-fisika-kelarutan .pdf. Diakses pada 17 Juli 2016

Kumalaningsih, S. 2006. Antioksidan Alami. Surabaya : Trubus Agrisarana

Ramadhan, P. 2015. Mengenal Antioksidan. Yogyakarta : Graha ilmu




DOI: https://doi.org/10.33992/m.v4i2.42

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2017 MEDITORY



Meditory