DESCRIPTION OF THE FOOD WASTE OF HOSPITALIZATION PATIENTS BASED ON PATIENT CHARACTERISTICS IN THE REGIONAL GENERAL HOSPITAL SANJIWANI GIANYAR
Abstract
The food waste is the volume or percentage of food that is not consumed and discarded as garbage. Food waste are one of the simple indicators used to evaluate the success of hospital nutrition services. The purpose of this study is to describe of the food waste of hospitalization patients based on patient characteristics in the Regional General Hospital Sanjiwani Gianyar.The type of research used was observational with a cross-sectional study design, and samples were taken by purposive sampling which was 54 samples. The types of data collected are data on sample characteristics with interview methods using identity forms, food waste data with weighing methods, while hospital overview data, general description of nutrition installations, number of patients hospitalized, and number of nutritionists and waiters are obtained by recording through medical record books or notes related to data needed. Data analysis uses frequency distribution tables and cross tables which will then be described descriptively. The results of this study indicate that the high food waste in the age group 50-64 years 66,7%, male sex 52,4%, with elementary education 81,8%, employment as a private employee 53,8%, with a type of pregnancy complication disease 100%.
Keywords: food waste, characteristics, hospital
Full Text:
PDFReferences
Andani, A. (2013). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Terjadinya Sisa Makanan Pada Pasien Rawat Di Ruang Penyakit Dalam RSUD Cut Nyak Dhien Meulaboh. Meulaboh: Universitas Teuku Umar.
Ariyanti, V., Widyaningsih, E. N., & Rauf, R. (2017). Hubungan Antara Karakteristik Sensorik Makanan Dengan Sisa Makanan Biasa Pada Pasien Rawat Inap RSUD Dr. Soeratno, Gemolong, Kabupaten Sragen. Jurnal Kesehatan , 19.
Djamaluddin, M. (2005). Analisis Zat Gizi dan Biaya Sisa Makanan Pada Pasien dengan Makanan Biasa. Jurnal Gizi Klinik Indonesia.
Juniarti, N. K. (2017). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Sisa Makanan Pasien Di RSUD Sanjiwani Gianyar. Universitas Dhyana Pura.
Kementerian Kesehatan RI. (2013). Pedoman Pelayanan Gizi Rumah Sakit (PGRS). Jakarta: Kementerian Kesehatan RI.
Kumboyono. (2013). Indikator Pemenuhan Kebutuhan Nutrisi Oleh Pasien Rawat Inap Rumah Sakit Tentara dr. Soepraoen Malang. Jurnal Ners Vol.8, 183-189.
Muliani, U. (2013). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Sisa Makanan Saring Pasien Rawat Inap RSUD DR H Moeloek Lampung. Jurnal Keperawatan Vol IX, 31-36.
Nisa, F. K., & Farhat, Y. (2017). Hubungan Cita Rasa Makanan, Jenis Kelamin Dan Lama Rawat dengan Sisa Makanan Pasien Rumah Sakit.
Notoatmodjo, S. (2010). Metodelogi Penelitian Kesehatan. Jakarta: PT Renika Cipta.
Priyanto, O. H. (2009). Faktor Yang Berhubungan Dengan Terjadinya Sisa Makanan Pada Pasien Rawat Inap Kelas III Di RSUD Kota Semarang. Universitas Negeri Semarang.
Rabbani, F. (2018). Hubungan Tingkat Kematangan dengan Sisa Makanan Pokok pada Pasien Anak di Rumkital Dr. Ramelan Surabaya. Surabaya: Universitas Airlangga.
Ronitawati, P., Puspita, M., & Citra, K. (2017). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Sisa Makanan Di Rumah Sakit Umum Daerah Koja Jakarta Utara. Universitas Esa Unggul.
Saskia, R., Primadona, S., & Mahmudiono, T. (2018). Hubungan Tingkat Kematangan Dan Suhu Dengan Sisa Makanan Lauk Nabati Pada Pasien Anak Di Ruang Inap Rumkital Dr. Ramelan Surabaya. Surabaya: Universitas Airlangga.
Suhardjo. (2003). Berbagai cara pendidikan gizi. Jakarta: Bumi Aksara.
Tjahjono, H. D. (2011). Analisi Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Nafsu Makan Pada Pasien Dengan Penyakit Pernafasan Obstruksi Kronis Di RSUD DR. M. Soewandhie Surabaya. Depok: Universitas Indonesia.
DOI: https://doi.org/10.33992/jig.v9i3.819
Copyright (c) 2023 Ni Nyoman Suriyantini

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Terindeks Pada :
Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Ciptaan disebarluaskan di bawah Creative Commons Attributions-ShareAlike 4.0 International License
View My Stats