Hubungan Asupan Natrium dan Lemak dengan Tekanan Darah pada Pasien Hipertensi di Ruang Rawat Jalan Poli Penyakit Dalam Rumah Sakit Umum Daerah Bangli
Abstract
Hypertension is a non-communicable cardiovascular disease. The estimated incidence of hypertension in Indonesia in 2018 was 63,309,620 people, with a mortality rate of 427,218. Hypertension can be caused by excessive sodium and fat intake. The purpose was to determine the relationship between sodium and fat intake with blood pressure in hypertensive patients treated in the outpatient department of Internal Medicine at Bangli Regional General Hospital. This research applied a descriptive analytic study conducted in the Internal Medicine Polyclinic of Bangli Regional General Hospital in April-May 2024. The sample consisted of 30 individuals, using purposive sampling. The relationship between variables was analyzed by Spearman's Rank. Sodium intake showed that 18 samples (60%) were classified as good and 12 samples (40%) as excessive. Meanwhile, fat intake showed that 17 samples (56.7%) were classified as good and 13 samples (43.3%) as excessive. Blood pressure examination results showed that 13 samples (43.3%) were hypertensive, and 17 samples (56.7%) controlled blood pressure. The analysis showed a relationship between sodium intake and blood pressure (p = 0.000) and between fat intake and blood pressure (p = 0.031). Monitoring and evaluating the consumed nutrients at home and educating on diet provision for outpatient patients need enhancement.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Kemenkes RI. 2018. Hasil Utama RISKESDAS 2018. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.
Sella, N., Erwin, & Novayelinda, R. (2018). Perbandingan Pemberian Hidroterapi Rendam Kaki Air Hangat Dan Pijat Akupresur Terhadap Tekanan Darah Pada Penderita Hipertensi Primer. JOM FKp, 5(2), 477–484.
Hardinsyah, P., & Supariasa, I. D. N. (2016). Ilmu Gizi: Teori Aplikasi. Jakarta: EGC.
Cahyahati, J. S., Kartini, A., & Rahfiludin, M. Z. (2018). Hubungan Asupan Makanan (Lemak, Natrium, Magnesium) Dan Gaya Hidup Dengan Tekanan Darah Pada Lansia Daerah Pesisir (Studi di Wilayah Kerja Puskesmas Tegal Barat Kota Tegal). Jurnal Kesehatan Masyarakat, 6(5), 395-403.
Kirom, A. Q., Aini, F. N., & Sulistyowati, E. (2021). Pengaruh Tingkat Konsumsi Diet Tinggi Natrium Dan Lemak Dengan Prevalensi Hipertensi Pada Masyarakat di Kabupaten Malang. Jurnal Kedokteran Komunitas (Journal of Community Medicine), 9(1).
Fatma Ekasari, M. (2021). Hipertensi: Kenali Penyebab, Tanda Gejala Dan Penangannya. Hipertens. Kenali Penyebab, Tanda Gejala Dan Penangananya. Jakarta: Poltekkes Kemenkes Jakarta III.
Taiso, S. N., Sudayasa, I. P., & Paddo, J. (2021). Analisis Hubungan Sosiodemografis Dengan Kejadian Hipertensi Di Wilayah Kerja Puskesmas Lasalepa, Kabupaten Muna. Nursing Care and Health Technology Journal (NCHAT), 1(2), 102-109.
Listiana, D., Effendi, S., & Saputra, Y. E. (2020). Faktor-faktor yang Berhubungan Dengan Kepatuhan Penderita Hipertensi Dalam Menjalani Pengobatan di Puskesmas Karang Dapo Kabupaten Muratara. Journal of Nursing and Public Health, 8(1), 11-22.
Balgis, B., Sumardiyono, S., & Handayani, S. (2022). Hubungan Antara Prevalensi Hipertensi, Prevalensi DM dengan Prevalensi Stroke di Indonesia (Analisis Data Riskesdas Dan Profil Kesehatan 2018). Jurnal Kesehatan Masyarakat, 10(3), 379-384.
Dismiantoni, N., Anggunan, A., Triswanti, N., & Kriswiastiny, R. (2020). Hubungan Merokok Dan Riwayat Keturunan Dengan Kejadian Hipertensi. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 9(1), 30-36.
Handayani, R., Sanni, N. M., & Ayu, I. M. (2023). Pola Makan sebagai Faktor Risiko Hipertensi pada Pekerja. Media Publikasi Promosi Kesehatan Indonesia (MPPKI), 6(4), 588-594.
Asmudrono, R. K., Manjoro, E. M., & Nelwan, J. E. (2022). Hubungan Antara Konsumsi Alkohol dan Kebiasaan Merokok dengan Kejadian Hipertensi pada Laki-laki di Puskesmas Ranotana Weru Kecamatan Wanea Kota Manado. Jurnal Lentera Sehat Indonesia, 1(1), 20-23.
Melini, D. O. C. W., & Tanuwijaya, R. R. (2021). Status Gizi, Asupan Natrium, Asupan Serat dengan Kejadian Hipertensi: A Cross Sectional Study. Jurnal Nutrisia, 23(2), 101-108.
Fachrurazi, F., Dalfian, D., & Ladyani, F. (2024). Hubungan Kepatuhan Minum Obat Antihipertensi Dan Diet Rendah Garam Terhadap Tekanan Darah Pasien Hipertensi Di Poliklinik Rumah Sakit Pertamina Bintang Amin Tahun 2023. Jurnal Ilmu Kedokteran dan Kesehatan, 11(3).
Yanti, N. L. P. A., Kusumajaya, A. A. N., & Padmiari, I. A. E. (2023). Tingkat Konsumsi Lemak Hewani Dan Kejadian Hipertensi Di Desa Banjarangkan Kecamatan Banjarangkan Kabupaten Klungkung. Jurnal Ilmu Gizi: Journal of Nutrition Science, 12(3), 176-183.
Rusmania, N. (2015). Gambaran IMT (indeks massa tubuh) kategori berat badan lebih dan obesitas pada masyarakat Banjar Demulih, Kecamatan Susut, Kabupaten Bangli. Nhk, 151, 10–17.
Irwanto, F. S., Hasni, D., Anggraini, D., & Febrianto, B. Y. (2023). Hubungan Pola Konsumsi Lemak Dan Sodium Terhadap Tekanan Darah Pada Pasien Hipertensi Perempuan Etnis Minangkabau. Scientific Journal, 2(2), 63-74.
Chindy Nandha Shary, et al., (2019). Hubungan Asupan Natrium Kalium Dan Lemak Dengan Tekanan Darah Pada Pasien Hipertensi Rawat Jalan di Puskesmas Mlati I. Poltekkes Kemenkes Yogyakarta, Jurusan Gizi, 2019.
Fitri, Y., Rusmikawati, R., Zulfah, S., & Nurbaiti, N. (2018). Asupan Natrium Dan Kalium Sebagai Faktor Penyebab Hipertensi Pada Usia Lanjut. AcTion: Aceh Nutrition Journal, 3(2), 158-163.
Ilham, D., Harleni, H., & Miranda, S. R. (2019). Hubungan Hubungan Status Gizi, Pola Makan (Lemak, Natrium, Kalium) Dan Riwayat Keluarga Dengan Kejadian Hipertensi Pada Lansia di Wilayah Kerja Puskesmas Lubuk Buaya Padang Tahun 2019. In Prosiding Seminar Kesehatan Perintis (Vol. 2, No. 1, pp. 1-1).
DOI: https://doi.org/10.33992/jig.v13i4.3406
Copyright (c) 2024 Komang Tri Wahyuni, Pande Putu Sri Sugiani, Ni Made Dewantari

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Terindeks Pada :
Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Ciptaan disebarluaskan di bawah Creative Commons Attributions-ShareAlike 4.0 International License
View My Stats