IDENTIFIKASI BORAKS DAN FORMALIN PADA MIE BASAH DALAM SOTO MIE

Angki Purwanti, Diah Lestari, Salbiah Salbiah

Abstract


Background: Dozen of soto mie culinary traders in the sub-district of Pondok Melati Bekasi always full of buyers. Preliminary test result using 3 samples of wet noodles which is obtained from culinary seller of soto mie in that area positively identified borax and formalin. Aims: The aim of thisresearch is to identify borax and formalin on wet noodles found in culinary soto mie in the sub-district of Pondok Melati Bekasi. Methods: The research sample was 22 packs of wet noodles obtained from 22 soto mie culinary traders in Pondok Melati sub-district, Bekasi. The borax test used the flame test methode and the curcumin paper test, while the formalin test uses chromotropic acid reagent and Schryvers reagent. Results: Identification of borax on wet noodles in culinary soto mie, by flame test and curcumin paper test resulted in 22 samples (100%) positive for borax. Identification of formalin in the same sample, using chromotropic acid and Schryvers reagent resulted in 22 samples (100%) positive for formalin. Conclusion: Wet noodles in culinary soto mie sold in the region Pondok Melati is all positive for borax and formalin


Keywords


Soto Mie, Borax, Formalin

Full Text:

PDF

References


Reubun YTA, Herdini. Analisis Boraks pada Mie Basah dan Mie Kering di Bekasi Utara dan Bekasi Timur dengan Spektrofotometri UV-Vis. J Ilmu Kefarmasian. 2021;14(1):1–4.

Widelia P, Farizal J, Narti M. Identifikasi Kandungan Boraks Pada Mi Basah Di Pasar Tradisional Kota Bengkulu. J Nurs Public Heal. 2018;6(1):58–62.

Suadnyana INT, Arania R, Alfarisi R. Perbedaan Pengaruh Pemberian Boraks Dengan Dosis Bertingkat Terhadap Gambaran Histopatologi Organ Ginjal Tikus Putih Jantan (Rattus Norvegicus) Galur Wistar. J Ilmu Kedokt dan Kesehat [Internet]. 2014;1(2):112–8. Available from: http://ejurnalmalahayati.ac.id/index.php/kesehatan/article/view/303

Male YT, Rumakat DH, Fransina EG, Wattimury J, Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam J, Pattimura U, et al. Analisis Kandungan Boraks dan Formalin pada Bakso di Kota Ambon. Biofaal J. 2020;1(1):37–43.

Suseno D. Analisis Kualitatif dan Kuantitatif Kandungan Boraks Pada Bakso Menggunakan Kertas Turmerik, FT – IR Spektrometer dan Spektrofotometer Uv -Vis. Indones J Halal. 2019;2(1):1.

Nani E, Wibowo YM. Analisis Kandungan Formalin, Boraks, dan Protein dalam Mie Basah. Biomedika. 2019;12(1):67–73.

Harimurti S, Setiyawan A. Analisis Kualitatif dan Kuantitatif Kandungan Boraks Pada Bakso Tusuk di Wilayah Kabupaten Gunungkidul Provinsi Daerah Istimewa Yogyakarta. Farmasains J Ilm Ilmu Kefarmasian. 2019;6(2):43–50.

Azwar Habibi A, Briliantina L NN. Berbagai upaya mereduksi efek formalin saat praktikum anatomi. J Med Islam. 2016;1:21–31.

Salawati AAW. Analisis kandungan formalin pada bakso yang diperjualbelikan di sekitar jalan abd.kadir kota makassar. J Media Laboran. 2019;9(1):2–5.

Wati RL, Rosdiana E, Kusumaningtyas VA. Rancang Bangun Pendeteksi Kadar Formalin pada Mie Basah Menggunakan Sensor Warna TCS3200. J Sains dan Kesehat. 2021;3(5):727–36.

Safitri JM, Tiwow G, Untu S, Kanter J. Identifikasi Boraks Pada Mie Basah yang Beredar di Supermarket dan Pasar Tradisional di Kota Bitung. Biofarmasetikal Trop. 2019;2(1):36–42.

Berliana A, Abidin J, Salsabila N, SyifaMaulidia N, Adiyaksa R, Siahaan VF. Penggunaan Bahan Tambahan Makanan Berbahaya Boraks Dan Formalin Dalam Makanan Jajanan : Studi Literatur. Salink. 2021;1(2):64–71.




DOI: https://doi.org/10.33992/meditory.v11i1.2454

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Meditory

POLTEKKES KEMENKES DENPASAR
Address: Jl. Sanitasi No.1, Sidakarya, Denpasar Selatan, Kota Denpasar, Bali 80224 (0361) 710447