GAMBARAN ANGKA LEMPENG TOTAL DAN IDENTIFIKASI Escherichia coli PADA BAKSO AYAM YANG DIJUAL DI DESA SANUR KAUH DENPASAR SELATAN

I Gede Sudarmanto

Abstract


ABSTRACT

Introduction: Chicken meatballs are a typical Indonesian processed meat food made from a mixture of chicken meat, tapioca flour, and spices. Chicken meatballs are one of the favorite foods of the society, but several studies on meatballs still show the result that meatballs unqualified in health.

Aims: The aim of this study was to determine the quality of bacteriology of chicken meatball which are sold in Sanur Kauh Village. The parameters analyze were total plate count and identification of Escherichia coli bacteria.

Methods:This research used description study with laboratory examination conducted at Panureksa Utama Laboratory. Total sample that taken in this study were 12 samples of chicken meatball. The sampling technique is using saturated sampling.

Results: Based on total plate count examination, it was found from 12 samples chicken meetballs that 3 samples (25%) unqualified and 9 samples (75%) qualified according to SNI No. 01-3818:2014 about Bakso Daging. The results of identification of Escherichia coli bacteria was found that 1 sample chicken meatball (8,3%) unqualified and 11 samples (91.7%) qualified according to Permenkes No. 1096/MENKES/PER/VI/2011.

Discusion: Based on the results, it can be conclude was the most of chicken meatballs was qualified in health. The sellers must be attentive about sanitation and personal hygiene during processing of chicken meatballs.

Keywords: chicken meatballs, quality of bacteriology, total plate count, Escherichia coli.


Full Text:

PDF

References


DAFTAR PUSTAKA

BPOM. (2018). Laporan Tahunan Badan POM Tahun 2017. Tersedia pada https://www.pom.go.id/new/admin/dat/20180710/Laporan%20Tahunan%20BPOM%202017.pdf diakses pada tanggal 11 Januari 2021

BPOM. (2020). Laporan Tahunan Pusat Data dan Informasi Obat dan Makanan Tahun 2019. Tersedia pada https://www.pom.go.id/new/admin/dat/20200817/Laporan_Tahunan_2019_Pusat_Data_dan_Informasi_Obat_dan_Makanan.pdf. Diakses pada tanggal 11 Januari 2021.

Cahyono, D., Padaga, M. C., & Sawitri, M. E. (2013). Kajian Kualitas Mikrobiologis (Total Plate Count (TPC), Enterobacteriaceae dan Staphylococcus aureus) Susu Sapi Segar Di Kecamatan Krucil Kabupaten Probolinggo. Jurnal Ilmu dan Teknologi Hasil Ternak, 8(1):1-8. Diakses tanggal 7 April 2021

Dewanti, R., & Hariyadi, P. (2012). Antisipasi terhadap Isu - Isu Baru Keamanan Pangan. Pangan, 21 (1): 85-100. Tersedia pada: http://www.jurnalpangan.com/index.php/pangan/article/view/97/0 diakses tanggal 7 Januari 2021

Dinas Kesehatan Kota Denpasar. (2020). Profil Dinas Kesehatan Kota Denpasar 2019. Tersedia pada https://dinkes.denpasarkota.go.id/uploads/download/download_200804100432_ProfilDinasKesehatanKotaDenpasar2019.pdf. Diakses pada 12 Januari 2021

Dinas Kesehatan Provinsi Bali. (2020). Profil Kesehatan Provinsi Bali 2019. Tersedia pada https://www.diskes.baliprov.go.id/download/profil-kesehatan-2019/ diakses pada tanggal 12 Januari 2021

Fauziah, R. R. (2014). Kajian Keamanan Pangan Bakso Dan Cilok Yang Berdar Di Lingkungan Universitas Jember Ditinjau Dari Kandungan Boraks, Formalin DAN TPC. Jurnal Agroteknologi, 8(1): 67 – 73. Tersedia pada: https://jurnal.unej.ac.id/index.php/JAGT/article/view/2260/1867 diakses tanggal 13 Januari 2021.

Kuncoro, H. F., Irawan, D. W., & Indraswati, D. (2015). Analisis Kualitas Bakso Yang Dijual Pedagang Keliling Di Desa Padas Kecamatan Padas Kabupaten Ngawi Ditinjau Dari Aspek Fisik, Kimia Dan Mikrobiologi. Gema Kesehatan Lingkungan, 13(2): 91-95. Tersedia pada: http://journal.poltekkesdepkes-sby.ac.id/index.php/KESLING/article/view/91/91. Diakses tanggal 8 Mei 2021.

Mayaserli, D. P., & Anggraini, D. (2019). Identifikasi Bakteri Escherichia Coli Pada Jajanan Bakso Tusuk Di Sekolah Dasar Kecamatan Gunung Talang Tahun 2018. Jurnal Kesehatan Perintis, 6(1): 30 – 34. Tersedia pada: https://jurnal.stikesperintis.ac.id/index.php/JKP/article/view/220/140 Diakses tanggal 21 Januari 2021.

Mointi, S. S. (2013). Identifikasi Boraks Dan Kandungan Eschericia coli Pada Jajanan Bakso Yang Dijual Di Lingkungan Universitas Negeri Gorontalo. Gorontalo: Universitas Negeri Gorontalo. Diakses tanggal 7 Mei 2021.

Pandie, T., Wuri, D. A., & Ndaong, N. A. (2014). Identifikasi Boraks, Formalin dan Kandungan Gizi serta Nilai Tipe pada Bakso yang Dijual di Lingkungan Perguruan Tinggi di Kota Kupang . Jurnal Kajian Veteriner, 2(2):183-192. Tersedia pada: https://media.neliti.com/media/publications/298613-identifikasi-boraks-formalin-dan-kandung-8c8944e9.pdf Diakses tanggal 24 April 2021.

Parta, I. M., Singapurwa, N. M., & Candra, I. P. (2019). Chemical and Microbiological Aspects of Meatballs in Tabanan City Bali. Sustainable Environment Agricultural Science, 3(1): 30-34. Tersedia pada: http://dx.doi.org/10.22225/seas.3.1.1328.30-34. Diakses tanggal 8 Mei 2021.

Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 1096/MENKES/PER/VI/2011 Tentang Higiene Sanitasi Jasaboga. Diakses tanggal 19 April 2021.

Pertiwi, D. P., Latifa, R., & Chamisjiatin, L. (2016). Analisis Kandungan Bakteri Koliform Pada Bakso Bakar Di Pasar Minggu Kota Malang. Malang: Universitas Muhammadiyah Malang.

Sanjaya, T. A., & Apriliana, E. (2013). Deteksi Escherichia coli Pada Jajanan Cendol Yang Dijual Di Pasar Tradisional Kota Bandar Lampung. Medical Journal of Lampung University, 2(5): 10 – 17. Tersedia pada: http://juke.kedokteran.unila.ac.id/index.php/majority/article/view/35/34 Diakses tanggal 26 Februari 2021

Standar Nasional Indonesia (SNI) No. 01-3818 Tahun 2014 Tentang Bakso Daging. Diakses tanggal 18 Januari 2021.

Saputri, D. E., & Inayah. (2020). Gambaran Hygiene Sanitasi Pengolahan Bakso Dengan Kualitas Bakteriologis Di Limbung Kabupaten Gowa. Jurnal Sulolipu, 20(1): 42-47. Tersedia pada http://journal.poltekkes-mks.ac.id/ojs2/index.php/Sulolipu/article/view/1472/1138. Diakses tanggal 8 April 2021.




DOI: https://doi.org/10.33992/m.v9i2.1746

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2021 Meditory : The Journal of Medical Laboratory

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Meditory