STUDI LITERATUR HUBUNGAN TINGKAT PENGETAHUAN DIET DIABETES DAN KEPATUHAN DIET PENDERITA DIABETES MELITUS TIPE 2
Abstract
Non-Communicable Diseases (PTM) is still a regional and national health problem. One of the PTM that has the highest number is Diabetes Militus. Nutritional status and blood glucose levels are closely related to diabetes mellitus. The purpose of the literature review is to find out the nutritional status and blood glucose levels in patients with diabetes mellitus in Wangaya District Hospital, Denpasar. The literature review design is a case study that illustrates the nutritional status and blood glucose levels of patients with diabetes mellitus. Subjects in the study were 2 patients. The nutritional status of diabetes mellitus patients is related to the blood glucose levels of diabetes mellitus patients where the higher the nutritional status, the higher or worse the blood glucose level.
Keywords: diabetes mellitus, nutritional status, blood glucose levels.
Full Text:
PDFReferences
Ahli Gizi Indonesia, P. d. (2019). Penuntun Diet Dan Terapi Diet. Jakarta: EGC.
Almatsier, S. (2010). Penuntun Diet Edisi Baru. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama.
Anggaraini, N. (2018). Hubungan Tingkat Pengetahuan Diet Diabetes Melitus Dengan Kepatuhan Diet Padav Penderita Diabetes Melitus . Jurnal Antara Kebidanan, 65-72.
Arikunto, S. (2013). Prosedur Penelitian Suatu Pendekatan Praktik. Jakarta: Rineka Cipta.
Ario Sugandi, Y. Y. (2017). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kepatuhan Diet Diabetes Pada Pasien Diabetes Melitus Tipe 2. Jurnal Universitas Riau, 143-152.
Astuti, S. Y. (2015). Tingkat Pengetahuan Dan Dukungan Keluarga Tidak Berhubungan Dengan Kepatuhan Menjalani Terapi Diet Penderita Diabetes Melitus Tipe 2 di Puskesmas Kasihan II Bantul Yogyakarta. Jurnal Gizi Dan Dietetik Indonesia, 105-112.
Berawi, I. W. (2015). Empat Pilar Penatalaksanaan Pasien Diabetes Melitus Tipe 2. Majority, 8-12.
Clara M. Koesharto, I. D. (2017). Suurvei Konsumsi Gizi. Yogyakarta: Graha Ilmu.
Departemen Kesehatan Republik Indonesia. (2008). Pedoman Pengendalian Diabetes Melitus Dan Penyakit Metabolik. Jakarta: Departemen Kesehatan Republik Indonesia.
Dewi, T. A. (2018). Kepatuhan Diet Pasien Dm Berdasarkan Tingkat Pengetahuan Dan Dukungan Keluarga Di Wilayahpuskesmas Sudiang Raya . Media Gizi Pangan, 55-63.
Effendi. (2010). Dasar-dasar Keperawatan Kesehatan Masyarakat. 2010: Buku Kedokteran EGC.
Friedman. (2010). Buku Ajar Keperawatan Keluarga : Riset Teori dan Praktek. Jakarta: Buku Kedokteran EGC.
Juanita. (2002). Kesehatan dan Pembangunan Nasional. Medan: Tesis Magister AKK FKM USU.
Konzier et al. (2011). Buku Ajar Fundamental Keperawatan : Konsep, Proses dan Praktek. Jakarta: Buku Kedokteran EGC.
Kusnanto, P. M. (2019). Hubungan Tingkat Pengetahuan dan Diabetes Self-Management dengan Tingkat Stres Pasien Diabetes Melitus Yang Menjalani Diet. Jurnal Keperawatan Indonesia, 31-42.
Nadya, K. R. (2017). Hubungan Motivasi Diri dan Pengetahuan Gizi Terhadap Kepatuhan Diet DM Pada Pasien Diabetes Melitus Tipe II Rawat Jalan Di RSUD Karanganyar. Jurnal Kesehatan, 904-103.
Ningsih Ropika, R. D. (2018 ). Hubungan Pengetahuan Dengan Kepatuhan Diet Pada Pasien Diabetes Melitus Tipe II Di Poliklinik Penyakit Dalam RSUD. Dr. Achmad Mochtar Kota Bukttinggi. Nursing Journal Of STIKES Insan Cendekia Medika Jombang, 12-20.
Notoatmodjo, S. (2018). Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta : PT RINEKA CIPTA.
Notoatmojo, S. (2007). Promosi Kesehatan dan Aplikasi. Jakarta: Rineka Cipta.
Notoatmojo, S. (2012). Promosi Kesehatan dan Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.
PERKENI. (2015). Konsensus Pengelolaan Dan Pencegahan Diabetes Melitus Tipe 2 Di Indonesia 2015. Jakarta: PB PERKENI.
Rikesdas. (2018). Hasil Utama Rikesdas 2018. Jakarta: Kementerian Kesehatan Republik Indoonesia.
Setyorini, A. (2017). Stres dan Koping pada Pasien dengan DM Tipe 2 dalam Pelaksanaan Manajemen Diet di Wilayah Puskesmas Banguntapan II Kabupaten Bantul . Health Sciences and Pharmacy Journal, 1-9.
Sudigdo Sastroasmoro, I. S. (2008). Dasar-Dasar Metodelogi Penelitian Klinis. Jakarta: Sagung Seto.
Suprihatin, P. d. (2012). Pola Diit Tepat Jumlah, Jadwal, Dan Jenis Terhadap Kadar Gula Darah Pasien Diabetes Mellitus Tipe I. Stikes, 71-81.
Syamsi Nur Rahman Taharin, W. H. (2015). Hubungan Modifiikasi Gaya Hidup Dan Kepatuhan Konsumsi Obat Antidiabetik Dengan Kadar Gula Darah Pada Penderita Diabetes Melitus Tipe 2 di RS QIM Batang Tahun 2013. Unnes Journal of Public Health, 153-161.
Theresia Dewi, A. A. (2018). Kepatuhan Diet Pasien Dm Berdasarkan Tingkat Pengetahuan Dan Dukungan Keluarga Di Wilayah Puskesmas Sudiang Raya. Media Gizi Pangan, 56-63.
Tjokroprawiro, A. (2006). Hidup Sehat dan Bahagia Bersama Diabetes Mellitus. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.
Triana, R. D. (2015). Hubungan Tingkat Pengetahuan Pasien Diabetes Melitus Tentang Penyakit Dan Diet Dengan Kepatuhan Dalam Menjalankan Diet Diabetes Melitus. Jurnal Online Mahasiswa Program Studi Ilmu Keperawatan Universitas Riau, 606-611.
DOI: https://doi.org/10.33992/jig.v11i4.1255
Copyright (c) 2023 Ni Wayan Sri Santika Dewi, Gusti Ayu Dewi Kusumayanti, I Wayan Juniarsana

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Terindeks Pada :
Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Ciptaan disebarluaskan di bawah Creative Commons Attributions-ShareAlike 4.0 International License
View My Stats