Gambaran Kepatuhan Mengkonsumsi Tablet Zat Besi (Fe) dan Konsumsi Zat Besi Dengan Status Anemia Gizi Pada Ibu Hamil Di Wilayah Kerja UPTD Puskesmas IV Denpasar Selatan

Kadek Pande Kusuma Dewi, I Made Suarjana, SKM., M.Kes, Dr. Ni Komang Wiardani, SST., M.Kes

Abstract


Based on 2018 Riskesdas data, it shows that the prevalence of anemia in pregnant women in Indonesia is 48.9%, an increase of 11% compared to 2013 Riskesdas data, which was 37.1%. Based on 2020 Bali Provincial Health Office data, it shows that the incidence of anemia in 2019 was 5.07%, then increased to 5.78% in 2020. Meanwhile, the incidence of anemia in Denpasar City in 2019 was 4.7%, increasing to 7. 55% in 2020. The highest coverage of iron tablets in Bali Province is in Denpasar City with a percentage of 98.5% in 2021. This research aims to determine the fulfillment of consuming iron (Fe) tablets and iron consumption by nutritional anemia status in pregnant women in the working area of UPTD Puskesmas IV South Denpasar. This type of research is classified as observational research with a cross sectional design. This research started from mid-April to mid-May 2024. The sample for this research was 44 people using purposive sampling techniques in sampling. The results of this study showed that 59.1% of pregnant women experienced anemia. 9.1% of pregnant women were non-compliant in consuming iron tablets. 84.1% of pregnant women have insufficient iron consumption. Pregnant women are advised to consume foods that are rich sources of iron, during pregnancy mothers must adhere to the recommendations for consuming iron tablets, and always adopt clean and healthy living habits.


Keywords


Anemia, Compliance, Iron Consumption, Pregnant Women

Full Text:

PDF

References


Aditianti, Y., & Permanasari, dan E. D. J. (2015). Pendampingan Minum Tablet Tambah Darah (Ttd) Dapat Meningkatkan Kepatuhan Konsumsi Ttd Pada Ibu Hamil Anemia (Family and Cadre Supports Increased Iron Pils Compliance in Anemic Pregnant Women). Penelitian Gizi dan Makanan, 38(1), 71–78.

Agit Permana, V., Sulistiyawati, A., & Meliyanti, M. (2019). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kepatuhan Ibu Hamil dalam Mengkonsumsi Tablet Fe di Puskesmas Griya Antapani Kota Bandung Tahun 2019. Jurnal Sehat Masada, 13(2), 50–59.

Asmin, Elpira, Salulinggi, A., Titaley, C. R., & Bension, J. (2021). Hubungan Pengetahuan Dan Kepatuhan Ibu Hamil Konsumsi Tablet Tambah Darah Dengan Kejadian Anemia Di Kecamatan Leitimur Selatan Dan Teluk Ambon. Jurnal Epidemiologi Kesehatan Komunitas, 6(1), 229–236.

Christian, Y., & Yasa, I. W. P. S. (2015). Prevalensi anemia pada ibu hamil di Puskesmas IV Denpasar Selatan Tahun 2015. Intisari Sains Medis, 10(2), 294–296.

Dinas Kesehatan Kota Denpasar. (2020). Profil Kesehatan Kota Denpasar 2020. Journal of Chemical Information and Modeling, 53(9), 1689–1699.

Dinas Kesehatan Provinsi Bali. (2020). Profile Kesehatan Provinsi Bali 2020. Dinas Kesehatan Provinsi Bali, 2013–2015.

Dinas Kesehatan Provinsi Bali. (2021). Profile Kesehatan Provinsi Bali 2021. Profil Kesehatan Provinsi Bali 2021, september 2016, 1–6.

Istiqumilaily, R., Nadhiroh, S. R., Sauma, C. A., & Amardiani, Z. G. (2023). Konsumsi Makanan Tinggi Zat Besi dan Kejadian Anemia pada Ibu Hamil. Jurnal Penelitian Kesehatan Suara Forikes, 14(1), 149–153.

Kemenkes RI. (2020). Pedoman pemberian Tablet Tambah Darah (TTD) bagi remaja putri pada masa pandemi Covid-19. Kementrian Kesehatan RI, 22.

Kemenkes RI. (2021). Profil Kesehatan Indonesia 2021. In Pusdatin.Kemenkes.Go.Id.

Munawaroh, A., Nugraheni, A., Zen Rahfiludin, M., Peminatan, M., Kesehatan, G., Masyarakat, K., Diponegoro, U., Dosen, ), & Gizi, P. (2019). Pengaruh Edukasi Buku Saku Terhadap Perilaku Asupan Zat Besi Ibu Hamil Terkait Pencegahan Anemia Defisiensi Besi (Studi pada Ibu Hamil Trimester II Akhir di Wilayah Kerja Puskesmas Bangetayu Kota Semarang). Jurnal Kesehatan Masyarakat, 7(4), 2356–3346.

Nur Syolehda, S., Zakaria, Namidin, & Adam, A. (2021). Pengetahuan dan Kepatuhan Konsumsi TTD Terhadap Tingkat Anemia pada Ibu Hamil di Puskesmas Marusu. Media Gizi Pangan, 28(2), 32–36.

Sari, L. P., & Djannah, S. N. (2020). Kepatuhan Konsumsi Tablet Fe Pada Ibu Hamil. Quality : Jurnal Kesehatan, 14(2), 113–118.

Sari, Y. O., Darmayanti, D., & Ulfah, M. (2021). Pengaruh Pemberian Zat Besi Dan Sayur Bayam Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Ibu Hamil Dengan Anemia Di Wilayah Kerja Puskesmas Martapura I. Jurnal Keperawatan Suaka Insan (Jksi), 6(1), 19–26.

Setiani, L. A., Almasyhuri, & Hidayat, A. A. (2022). Evaluasi Kepatuhan Pasien Pada Penggunaan Obat Antidiabetik Oral Dengan Metode Pill-Count dan MMAS-8 Di Rumah Sakit PMI Kota Bogor. Jurnal Ilmiah IIlmu Terapan UnIversitas Jambi, 6(1), 32–46.

Suryadinata, P. Y. A., Suega, K., Wayan, I., & Dharmayuda, T. G. (2022). Faktor Risiko Yang Mempengaruhi Kejadian Anemia Defisiensi Besi : A Systematic Review. Jurnal Medika Udayana, 11(2), 6–12.

Tarigan, N., Sitompul, L., & Zahra, S. (2021). Asupan Energi, Protein, Zat Besi, Asam Folat Dan Status Anemia Ibu Hamil Di Wilayah Kerja Puskesmas Petumbukan. Poltekes Medan, 10(1), 117–127.

Widji Utomo, A. P., Nurdiati, D. S., & Padmawati, R. S. (2016). Rendahnya asupan zat besi dan kepatuhan mengonsumsi tablet besi berhubungan dengan kejadian anemia pada ibu hamil di Wilayah Kerja Puskesmas I Kembaran, Banyumas. Jurnal Gizi dan Dietetik Indonesia (Indonesian Journal of Nutrition and Dietetics), 3(1), 41.

Widoyoko, A. P. H., & Septianto, R. (2020). Pengaruh Anemia terhadap Kematian Maternal. Jurnal Penelitian Perawat Profesional, 2(1), 1–6.

Yunita, N., Supiyati, S., & Isdiana, E. (2018). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kepatuhan Ibu Hamil Mengkonsumsi Tablet Zat Besi (Fe) Di Wilayah Kerja Puskesmas Tirtajaya Kecamatan Bajuin Tahun 2018. 4, 3015–3019.




DOI: https://doi.org/10.33992/jig.v14i2.3499

Copyright (c) 2025 Kadek Pande Kusuma Dewi, Dr. Ni Komang Wiardani, SST., M.Kes, I Made Suarjana, SKM., M.Kes

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Terindeks Pada :

Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Ciptaan disebarluaskan di bawah Creative Commons Attributions-ShareAlike 4.0 International License

View My Stats