Hubungan Sisa Makanan Pasien Berdasarkan Cita Rasa Makanan dan Penampilan Makanan di Rumah Sakit Umum Daerah Bangli
Abstract
According to the 2023 Nutrition Installation Report at Bangli Regional General Hospital, food waste from three meals per day showed staple food (rice/porridge) had 22.4% leftovers, animal-based side dishes 24.5%, plant-based side dishes 29.8%, and vegetables 31%. These results exceed the Minimum Service Standard, which specifies food waste should be ≤20%. The study aims to determine the "Relationship between Patient Food Waste Based on Food Taste and Appearance at Bangli Regional General Hospital." This observational study with a cross-sectional design was conducted from April to May 2024. The sample size was 54, obtained through purposive sampling. Food waste was measured using the Comstock method, while taste and appearance were assessed using a questionnaire. Analysis used the Spearman test. Food waste occurred in 51 staple food samples (94.4%), 34 animal-based side dish samples (63%), 46 plant-based side dish samples (85.2%), 52 vegetable samples (96.3%), and overall food waste in 35 samples (64.8%). Regarding taste, 33 samples (61.1%) rated the food as "not tasty," and for appearance, 28 samples (51.9%) rated it as "appealing." The analysis showed a p-value of 0.000 (p < 0.05), indicating a significant relationship between food taste and appearance with food waste.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Kementerian Kesehatan RI. 2013. Pedoman Pelayanan Gizi Rumah Sakit. Jakarta: Dirjen Bina Gizi dan Kesehatan.
Juniarti, N. K. (2017). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Sisa Makanan Pasien Di RSUD Sanjiwani Gianyar. Universitas Dhyana Pura.
Marfuah, D., Wardana, A. S., & Anggraeni, H. T. N. (2022). Hubungan Tingkat Kepuasan Pelayanan Makanan Terhadap Sisa Makanan di Afif Catering Surakarta. Profesi (Profesional Islam): Media Publikasi Penelitian, 19(2), 119-126.
Moehyi, S. (2014). Penyelenggaraan Makanan Institusi dan Jasa Boga. Jakarta: Bharata.
Amalia, S. E. (2020). Pengaruh Faktor Eksternal terhadap Sisa Makanan Pasien Di Ruang Cempaka RSUD Ibnu Sina Kabupaten Gresik. Journal of Health Science and Prevention, 4(1), 50-57.
Handayani, A., & Srimiati, M. (2021). Hubungan Faktor Makanan dan Lingkungan dengan Sisa Makanan Lunak Pasien Dewasa Kelas 2 dan 3 Ruang Rawat Inap Rumah Sakit GRHA Permata Ibu Kota Depok. Jurnal Andaliman: Jurnal Gizi Pangan, 1(1), 22-29.
Triyanto, A., & KM, S. (2022). Hubungan Antara Ketepatan Waktu Penyajian Makanan dan Rasa Makanan dengan Sisa Makanan Pasien Umum Rsud Raa Soewondo Kabupaten Pati. Jurnal Kediklatan Widya Praja, 2(1).
Oktaviani, A., Afrinis, N., & Verawati, B. (2023). Hubungan Cita Rasa Dan Variasi Menu Makanan Dengan Sisa Makanan Lunak Pada Pasien Rawat Inap di RSUD Teluk Kuantan Tahun 2022. Jurnal Kesehatan Tambusai, 4(1), 133-147.
Velawati, M., Kusuma, H. S., & Fitriyanti, A. R. (2021, December). Sisa Makanan Indikator Tingkat Kepuasan Pelayanan Makan Di Pondok Pesantren Salafiyah Kauman Pemalang. In Prosiding Seminar Nasional UNIMUS (Vol. 4).
Fatmawati, D. I., Nirbaya, A., & Setyaningrum, Y. I. (2020). Peningkatan Pengetahuan, Kepuasan dan Penurunan Sisa Makanan Pasien Hipertensi Akibat Konseling Gizi. Pontianak Nutrition Journal (PNJ), 3(2), 50-55.
Nita, M. H. D., & Loaloka, M. S. (2020). Evaluasi Kepuasaan Pasien Dan Analisis Sisa Makanan Pada Menu Yang Di Sajikan Di Rsud Prof Dr W. Z Yohanes Kupang. Nutriology: Jurnal Pangan, Gizi, Kesehatan, 1(2), 54-59.
Paramita, M., & Kusuma, H. S. (2020). Peran Suhu Makanan pada Sisa Makanan Pokok, Lauk Hewani, Lauk Nabati dan Sayur pada Pasien Diet TKTP. Jurnal Gizi, 9(1), 142-149.
Sulistiawati, D., Dharmawati, T., & Abadi, E. (2021). Hubungan Rasa Makanan Dengan Sisa Makanan Pasien Rawat Inap Di Rumah Sakit Umum Daerah Kota Kendari. Jurnal Ilmiah Karya Kesehatan, 2(01), 72-77.
Hartati, Y., Telisa, I., & Siregar, A. (2022). Karakteristik Pasien, Preferensi, Penampilan, Rasa Makanan dan Sisa Makanan Biasa Di Rumah Sakit Kota Palembang. Jurnal Pustaka Padi (Pusat Akses Kajian Pangan dan Gizi), 1(2), 51-56.
Nafi'a, Z. I. (2021). Faktor Kepuasan Pasien Terhadap Pelayanan Makanan Di Rumah Sakit: Literature Review. Jurnal Manajemen Kesehatan Yayasan RS. Dr. Soetomo, 7(2), 233-247.
Firmansyah, C., Novianti, S., & Gustaman, R. A. (2022). Manajemen Sistem Penyelenggaraan Makanan Pada Bagian Proses Terhadap Kepuasan Pasien Rawat Inap Kebidanan di Blud Rumah Sakit Umum Kota Banjar Tahun 2021. Jurnal Kesehatan Komunitas Indonesia, 18(1).
Rachmawati, A. D., & Afifah, C. A. N. (2021). Tingkat Kepuasan Pasien Rawat Inap Terhadap Penyajian dan Pelayanan Makanan di Rumah Sakit. Gorontalo Journal Of Nutrition And Dietetic, 1(2), 37-49.
Anggraini, K. D., & Sholichah, R. M. A. (2023). Hubungan Kepuasan Penampilan Makanan Dengan Sisa Makanan Menu Sayur Pada Pasien Rawat Inap Kelas Iii Di Rumah Sakit Kristen Mojowarno. Seminar Publikasi Ilmiah Kesehatan Nasional, 2(3), 775-780.
Dewi, P. L. S., Padmiari, I. A. E., & Dewantari, N. M. (2023). Hubungan Citarasa Makanan Dan Lama Rawat Inap Dengan Sisa Makanan Pasien Di Rumah Sakit. Jurnal Ilmu Gizi: Journal of Nutrition Science, 12(2), 106-115.
Meliana, M., & Vionalita, G. (2020). Determinan Faktor Sisa Makanan pada Pasien Rawat Inap di Rumah Sakit Hermina Daan Mogot. Jurnal Ilmiah Kesehatan Masyarakat: Media Komunikasi Komunitas Kesehatan Masyarakat, 12(4), 152-157.
DOI: https://doi.org/10.33992/jig.v14i3.3407
Copyright (c) 2025 Ni Nengah Budianingsih, Ni Made Yuni Gumala, Badrut Tamam

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Terindeks Pada :
Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Ciptaan disebarluaskan di bawah Creative Commons Attributions-ShareAlike 4.0 International License
View My Stats
