Hubungan Asupan Zat Gizi Makro Vitamin Larut Lemak dan Berat Badan Lahir Dengan Status Gizi Balita di Kecamatan Kanatang Kabupaten Sumba Timur

Tonda Mbitu Nara, I Ketut Kencana, I Gusti Agung Ari Widarti

Abstract


Nutrition is one of the important factors that determine the level of health and harmony between physical development and mental development. The level of normal nutritional status is achieved when optimal nutritional needs are met. According to the NTT Health Office in 2015, several areas in NTT that experienced more than 200 cases of malnutrition were in Kupang City, Kupang District, TTS, Alor, Southwest Sumba and East Sumba. Then in Nagakeo, Ngada and Central Sumba the incidence of malnutrition was <50 cases. The purpose of this study was to determine the relationship between intake of macronutrients, fat soluble vitamins, birth weight, and the nutritional status of toddlers in Kanatang District, East Sumba Regency. This study used an observational method with a cross-sectional design with a total sample of 88. The sampling technique used was simple random sampling. Data collection included weighing, measuring height, 24-hour recall, and history of birth weight. The results show that there are still 11.4% of children under five who are undernourished as assessed using the calculation of the z-score index BB/TB. The data analysis used was the Pearson Correlation test with α = 0.05. Based on the results of statistical analysis tests, it was found that there was a significant relationship between carbohydrate, protein and fat intake and the nutritional status of toddlers. In addition, there is a significant relationship between vitamin A intake and the nutritional status of children under five, and there is no significant relationship between vitamin D, vitamin E, vitamin K and birth weight and nutritional status of children under five in Kanatang District, East Sumba Regency.


Keywords


nutritional status, carbohydrates, protein, fat, vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin K, birth weight.

Full Text:

PDF

References


Anggraeni, L. D., Toby, Y. R., & Rasmada, S. (2021). Analisis Asupan Zat Gizi Terhadap Status Gizi Balita. Faletehan Health Journal, 8(02), 92–101. https://doi.org/10.33746/fhj.v8i02.191

Anggrenisa, R. (2018). Faktor - Faktor Yang Berhubungan Dengan Berat Badan Bayi Lahir Di Klinik Nurhalma Klinik Pratama Jannah Tembung Tahun 2018.

Ariyaningtiyas, R. (2019). Hubungan Citra Tubuh Dan Konsumsi Zat Gizi Makro Dengan Status Gizi Remaja Putri Di SMK Muhammadiyah 5 Surakarta.

Azrimaudaliza, Dr, D. (n.d.). Buku Ajar Dasar Ilmu Gizi Kesehatan Masyarakat.

Afrinis, N., Verawati, B., & Hendarini, A. T. (2021). Analisis Faktor Yang Berhubungan Dengan Status Gizi Bayi Usia 6-12 Bulan Pada Masa Pandemi Covid-19. 5(April).

Aldriana, N., Andria and Sepduwiana, H. (2020) ‘Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Status Gizi Balita Di Desa Kepenuhan Hulu Wilayah Kerja Puskesmas Kepenuhan Hulu’, Jurnal Martenity and Neonatal, 8(1), pp. 1–10.

Bogor, C. (2018). Indonesian Journal of Human Nutrition. 5(2).

Di, A. S. N., Minahasa, K., Lintang, S., Engka, D. S. M., Tolosang, K. D., Pembangunan, J. E., & Ekonomi, F. (2019). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pola Konsumsi Keluarga Guru Aparatur Sipil Negara ( Studi SMP Negeri 1 , SMA Negeri 1 , SMK Negeri 1. 19(04), 48–59.

Fajar, S.A. (2019) ‘Buku Catatan Ahli Gizi Indonesia’, Edisi 3, pp. 1–352.

Gunawan, G., & Ash shofar, I. N. (2018). Penentuan Status Gizi Balita Berbasis Web Menggunakan Metode Z-Score. Infotronik : Jurnal Teknologi Informasi Dan Elektronika, 3(2), 118. https://doi.org/10.32897/infotronik.2018.3.2.111

Hardinsyah dan Supariasa (2016) “Ilmu Gizi, Teori & Aplikasi”, p.20

Loaloka, M. S., Pantaleon, M. G., & Zogara, A. U. (2021). Faktor ibu dan waktu pemberian MPASI berhubungan dengan status gizi balita di kabupaten kupang. 10(April), 55–61.

Mardalena, I., Kep, S., & Si, M. (n.d.). Dasar-Dasar Ilmu Gizi Dalam Keperawatan.

Mayasari, E., Putra, G., & Balebu, P. (2020). Analisis Determinan Berat Badan Lahir Rendah ( BBLR ) Di Provinsi Nusa Tenggara Timur Tahun 2017. 2(2), 233–239.

Menteri Kesehatan Republik Indonesia (2020). Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 2 Tahun 2020 Tentang Standar Antropometri Anak.

Menteri Kesehatan Republik Indonesia (2019). Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 28 Tahun 2019 Tentang Angka Kecukupan Gizi Yang Dianjurkan Untuk Masyarakat Indonesia

Nova, M., & Yanti, R. (2018). Hubungan Asupan Zat Gizi Makro Dan Pengetahuan Gizi Dengan Status Gizi Pada Siswa MTs . S An-Nur Kota Padang Abstrak. 5, 169–175.

Nurdiana, R., Utami, A., & Wisanti, E. (2021). Hubungan Tingkat Pengetahuan Dan Sikap Ibu Dengan Status Gizi Pada Anak Balita. 892–899.

Rahayu, A., Setiawan, M. I., & Yulidasari, F. (2019). (n.d.). Dasar-Dasar Gizi.

Sarlis, N., & Ivanna, C. N. (2018). Faktor Berhubungan Dengan Status Gizi Balita Di Puskesmas Sidomulyo Pekanbaru Tahun 2016. 3(1), 146–152.

Septikasari, M. (2018). (n.d.). Status Gizi Anak dan Faktor yang Mempengaruhi.

Sofiatun, T. (2017). (2017). Gambaran Status Gizi, Asupan Zat Gizi Makro, Aktivitas Fisik, Pengetahuandan Praktik Gizi Seimbang Pada Remaja Di Pulau Barrang Lompomakassar.

Surijati, K. A., Hapsari, P. W., & Rubai, W. L. (2021). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pola Makan Siswa Sekolah Dasar di Kabupaten Banyumas Factors Affecting the Diet of Elementary School Students in Banyumas Regency.

Septiawati, D., Indriani, Y. and Zuraida, R. (2021) ‘Tingkat Konsumsi Energi dan Protein dengan Status Gizi Balita’, Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 10(2), pp. 598–604. doi:10.35816/jiskh.v10i2.660.

Singarimbun, R.J. (2020) ‘Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kecukupan Status Gizi Balita Di Kecamatan Medan Tuntungan Tahun 2019’, Dinamika Kesehatan: Jurnal Kebidanan Dan Keperawatan, 11(1), pp. 281–289.

Thamaria, N. (n.d.). BUKU AJAR GIZI “Penilaian Status Gizi.”

Umbu Zogara, A., Sulastri Loaloka, M. and Goreti Pantaleleon (2021) ‘Faktor Ibu dan Waktu Pemberian MPASI Berhubungan dengan Status Gizi Balita di Kabupaten Kupang’, Journal of Nutrition College, 10(1), pp. 55–61.

Viani, Putu Ayumas Galuh Merta (2021) Gambaran Status Gizi Pada Batita Stunting Di UPTD Puskesmas Selemadeg Barat Tahun 2021. Diploma thesis, Poltekkes Kemenkes Denpasar Jurusan Keperawatan 2021.

Wulandari, Luh Gede Putri (2021) Hubungan Indeks Massa Tubuh Ibu Dengan Berat Badan Lahir Bayi Di Rumah Sakit Umum Pusat Sanglah Denpasar. Diploma thesis, Poltekkes Kemenkes Denpasar.

Wahyudi, W. (2019). Optimasi Klasifikasi Status Gizi Balita Berdasarkan Indeks Antropometri Menggunakan Algoritma C4 . 5 Adaboost. 12(2), 45–51.




DOI: https://doi.org/10.33992/jig.v13i3.2879

Copyright (c) 2024 Tonda Mbitu Nara, I Ketut Kencana, I Gusti Agung Ari Widarti

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Terindeks Pada :

Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Ciptaan disebarluaskan di bawah Creative Commons Attributions-ShareAlike 4.0 International License

View My Stats