Pola Konsumsi Ikan Pada Balita di Kampong Tanah Bara Kecamatan Gunung Meriah Kabupaten Aceh Singkil

Diana Diana, Muhammad Agam Thahir

Abstract


Food consumption is one of the factors that directly affect a person’s nutritional status. Fish is a food that provides relatively high animal protein and provides essential unsaturated fatty acids that the human body needs. This study aims to determine the pattern of fish consumption in toddlers which includes the intensity of fish consumption, reasons for consuming fish, age at which fish were started, frequency of eating fish, types of processed fish consumend, and types of fish consumed. The method used is descriptive method. Sampling with random sampling technique using the slovin formula to get 70 respondents. The result of the study show that the intensity in consuming fish does not mean that toddlers always consume fish, there are 70,8% giving toddlers to eat fish because fish has a high nutritional content, toddlers generally consume fish at the age of 1 year as much as 72,2%, and the portion of fish spent at the time of eating the most is  1/2  fish which is 68,9%, as many as 81,1 % of toddlers do not consume processed fish, the type of sea water fish consumed the most is dencis fish namely 54,1%, , the type of fresh water fish consumed the most is nila  fish namely 47,3%.

Keywords: Comsumption Pattern, Fish, Toddler


Full Text:

PDF

References


Kamaruddin, Fasya, T, K, Fazil M, Andina, C, dan Brampu, R. 2021. Mencari Identitas Bersama (Studi Komunikasi Lintas Budaya Antara Suku Pakpak Dan Suku Singkil Di Kabupaten Aceh Singkil). Jurnal Jurnalisme Edisi. 2 (10) : 51-65

Badan Pusat Statistik Aceh Singkil. 2022. Jumlah Penduduk Aceh Singkil Menurut Kecamatan. Di akses pada tanggal 11 Januari 2022 dari https://acehsingkilkab.bps.go.id/indicator/12/45/1/jumlah-penduduk-aceh-singkil-menurut-kecamatan.html

Rosidah, L, K dan Harsiwi, S. 2017. Hubungan Status Gizi Dengan Perkembangan Balita Usia 1-3 Tahun (Di Posyandu Jaan Desa Jaan Kecamatan Gondang Kabupaten Nganjuk). Jurnal Kebidanan Dharma Husada Kediri. 6 (2) : 24-37.

Gunawan dan Shofar, I, N,A. 2018. PENENTUAN Status Gizi Balita Berbasis Web Menggunakan Metode Z-Score. Jurnal Infotronik. 3 (2) : 120-125.

Sumedi, E, Widodo, Y, dan Sandjaja. 2013. Pola Konsumsi Anak Umur 6 Bulan-12 Tahun Di Indonesia. Jurnal Gizi Indon. 36 (2) : 131-142.

Hendrawati, S dan Zidni, I. 2017. Gambaran Konsumsi Ikan Pada Keluarga Dan Anak Paud Rw 07 Desa Cipacing. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. 1 (2) : 101-106.

Rane, M, K, D, Ridwan, M, S, dan Wardah. 2019. Pengaruh Kualitas Layanan, Biaya Pendidikan Dan Fasilitas Pendidikan Terhadap Keputusan Konsumen Dengan Brand Image Sebagai Variabel Intervening Dalam Memilih Program Studi Pada Fakultas Ekonomi Universitas Kristen Artha Wacana Kupang. Jurnal Ekonomi & Bisnis. 4 (1) : 869 – 880.

Adnan, I, Z dan Putra, D, A, E. 2015. Pengaruh Majalah Indonesia Gemstone Terhadap Opini Publik Tentang Batu Akik. Jurnal Komunikasi Hasil Pemikiran dan Penelitian. 1 (2) : 37-45

Nurmalasari. 2014. Pengaruh Kualitas Pelayanan Dan Citra Terhadap Kepuasan Mahasiswa Pada Akademi Kebidanan Aisyiyah Pontianak. Jurnal Khatulistiwa Informatika. 2 (2) : 184-197.

Laporan Desa Tanah Bara. 2017. Profil Desa Tanah Bara

Azkia, B, Suyatno, dan Kartini, A. 2020. Faktor Yang Mempengaruhi Konsumsi Ikan Pada Balita Di Wilayah Pesisir Dan Perbukitan Kota Semarang. Jurnal Kesehatan Masyarakat. 8 (3) : 365-373.

Apriani, R. 2012. Pola Konsumsi Ikan Pada Anak Balita Di Nagari Taruang-Taruang Kecamatan Rao Kabupaten Pasaman. [Skripsi]. Program Studi Pendidikan. Kesejahteraan Keluarga Fakultas Teknik. Universitas Negeri Padang.

Dewi, P, F, A, Winarti, I, G, A, A, dan Sukraniti, D, P. 2018. Pengetahuan Ibu Tentang Ikan Dan Pola Konsumsi Ikan Pada Balita Di Desa Kedonganan Kabupaten Badung. Jurnal Ilmu Gizi. 7 (1) : 16-20.

Dewi, P, F, A, Winarti, I, G, A, A, dan Sukraniti, D, P. 2018. Pengetahuan Ibu Tentang Ikan Dan Pola Konsumsi Ikan Pada Balita Di Desa Kedonganan Kabupaten Badung. Jurnal Ilmu Gizi. 7 (1) : 16-20.




DOI: https://doi.org/10.33992/jig.v13i3.1826

Copyright (c) 2024 Diana Diana Diana, Muhammad Agam Thahir

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Terindeks Pada :

Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Ciptaan disebarluaskan di bawah Creative Commons Attributions-ShareAlike 4.0 International License

View My Stats