PENGARUH PENAMBAHAN TEPUNG KACANG MERAH UBI JALAR UNGU TERHADAP SIFAT ORGANOLEPTIK FORMULA INSTAN MP-ASI BAYI USIA 6-12 BULAN

Lufita Devi, Eva Fitriyaningsih

Abstract


The use of purple sweet potato and kidney beans attempts to increase the efficiency and economic value of purple sweet potato and kidney beans. One of them is the diversity of processed products from purple sweet potatoes and red beans, one of the uses for purple sweet potatoes and kidney beans is added to complementary foods. Purple sweet potatoes are high in carbohydrates and beans are good for vegetable protein. The aim of this research was to see the effect of red bean flour and purple sweet potato 10%, 20%, 30% on organoleptic properties (taste, aroma, texture and color). The research used experimental design with non factorial completely randomized design (CRD) with 3 treatments and 3 repetitions. organoleptic test (taste, aroma, texture and color) in the Food Technology Laboratory of the Department of Nutrition, Poltekkes Kemenkes Aceh. There was a significant effect of adding 10%, 20% and 30% purple sweet potato red bean flour mixture to the organoleptic properties (color, taste, aroma and texture) of MP-ASI with P-value <0.05. In terms of color, panelists preferred FII treatment (20%), in terms of taste of panelists, treatment of FI (10%), in terms of aroma, panelists preferred FII treatment (20%), in terms of panelist texture, FII treatment (20%) with somewhat favorable responses. . Conclusion, the addition of 10%, 20% and 30% red bean flour and purple sweet potato has a significant effect on the organoleptic properties (color, taste, aroma and texture) of the instant MP-ASI formula.

Keywords: MP-ASI, red bean flour, purple sweet potato flour


Full Text:

PDF

References


BSN. (2005). SNI 01-07111.1-2005 Makanan Pendamping Air Susu Ibu (MP-ASI)-Bagian 1 : Bubur Instan. Standar Nasional Indonesia, 1–14.

Dewi. A, A, T., Sumarto., & Uun. K., (2015) Sifat Organoleptik, Kadar kalsium, Kadar Protein, dan Sifat Fisik MP-ASI Bubur Instan Bayi Substitusi Tepung Ikan Pepetek. Poltekkes Kemenkes Tasikmalaya.

Ginting, E., Utomo, J. S., & Yulifianti, R. (2015). Potensi Ubijalar Ungu sebagai Pangan Fungsional. Iptek Tanaman Pangan, 6(1).

Hardoko, Liana Hendarto, Tagor Marsillam Siregar (2010). Pemanmaatan Ubi Jalar Ungu (ipomeae batatas L. poir) Sebagai Pengganti Sebagian Tepung Terigu dan Sumber Antioksidan pada Roti Tawar. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan. vol XXI No.1.

Ifmaily. (2018). Penetapan Kadar Pati Buah Sukun (Artocarpus altilis L) dengan Metode Luff Schoorl. Chempublish Journal, 3(1), 1–10.

Komang, D., I, M., & Nyoman, S. (2014).Penentuan Kadar Sukrosa Pada Nira Kelapa Dan Nira Aren Dengan Menggunakan Metode Luff Schoorl. 1, 9.

Mayasari. R., (2015) kajian karakteristik biskuit yang dipengaruhi perbandingan tepung ubi jalar (Ipomea Batata L. ) dan tepung kacang merah (Phaseolus Vulgaris L.) Artikel Teknologi Pangan Fakultas Teknik Universitas Pasundan.

Mufida, L., Widyaningsih, T. D., & Maligan, J. M. (2015). Prinsip Dasar Makanan Pendamping Air Susu Ibu ( MP-ASI ) untuk Bayi 6 – 24 Bulan : Kajian Pustaka. Basic Principles of Complementary Feeding for Infant 6 - 24 Months : A Review. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 3(4), 1646–1651.

Oktova, R. (2016). Mp-Asi Dini Pada Bayi Usia 0-6 Bulan. 84–90.

Pargiyanti. (2019). Optimasi Waktu Ekstraksi Lemak Dengan Metode Soxhlet Menggunakan Perangkat Alat Mikro Soxhlet.Indonesian Jurnal of Laboratory, 1(2), 29–35.

Rahmawati, A. (2015). Kandungan Kimia Dan Potensi Beberapa Jenis Tepung Ubi Jalar Pada Pembuatan Roti. Indonesian Journal of Chemical Science, 4(1).

Rosaini, Heni, R. R. dan V. H. (2015). Penetapan Kadar Protein Secara Kjehdahl Beberapa Makanan Olahan Kerang Remis (Corbiculla moltkiana Prime) dari Danau Singkarak. Jurnal Farmasi Higea, 7(2), 120–127.

Samber, L. N., Semangun, H., & Prasetyo, B. (2012). Ubi Jalar Ungu Papua Sebagai Sumber Antioksidan. Seminar Nasional, 18–188(Dewi 2007), 3. Retrieved from samber.loretha@yahoo.com

Solehan, L. F. dan M. (2012). of Nutrition College , Volume Nomor Tahun Halaman of Nutrition College , Volume Nomor Tahun Halaman. Journal Of Nutrition College, 1, 127–133. Retrieved from http://ejournal-s1.undip.ac.id/index.php/jnc

Tamrin.R., & Shanti. P., (2016) Karakteristik bubur bayi instan berbahan dasar tepung garut dan tepung kacang merah. Jurnal Konversi. 5 (2)

Utara, U. S. (2003). Universitas Sumatera Utara 4. 4–16.

Wagustina, S & Zulfah, S, Standar Emas Makanan Bayi dan Anak, Banda Aceh, Penerbit PeNA, 2016.

Yustiyani., (2013) Menggunakan komposit tepung kacang merah (Phaseolus Vulgaris L.) Dan Pati Gayong (Canna Eduliskerr) Sebagai Makanan Pendamping Asi. Dapertemen Gizi Masyarakat Institu pertanian Bogor.

Yustiyani, Y., & Setiawan, B. (2014). Formulasi Bubur Instan Menggunakan Komposit Tepung Kacang Merah Dan Pati Ganyong Sebagai Makanan Sapihan. Jurnal Gizi Dan Pangan, 8(2), 95. https://doi.org/10.25182/jgp.2013.8.2.95-102

Zahra. Fatimatuz., Yoyok. B, P., & Priyo. B., (2019) Pengaruh Perbedaan Formulasi MP-ASI instan Ubi jalar Ungu dan kacang hijau terhadap densitas kamba dan mutu organoleptik. Jurnal Teknoloogi Pangan. 3 (2) 322-333.




DOI: https://doi.org/10.33992/jig.v11i4.1325

Copyright (c) 2023 Lufita Devi

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Terindeks Pada :

Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Ciptaan disebarluaskan di bawah Creative Commons Attributions-ShareAlike 4.0 International License

View My Stats