UJI AKTIVITAS ANTIBAKTERI Staphylococcus aureus BERDASARKAN PERBEDAAN JENIS PELARUT EKSTRAK BIJI BUAH PEPAYA (Carica papaya L.)

Ni Putu Lisa Anjani, I Nyoman Gede Suyasa, Nur Habibah, I Nyoman Purna

Abstract


Staphylococcus aureus is an opportunistic pathogenic bacteria on the surface of the skin that causes impetigo. Treatment therapy for impetigo can be done by administering natural medication from papaya seeds (Carica papaya L). This study aims to determine the antibacterial activity of Staphylococcus aureus papaya seed extract based on the different types of extract solvents used. This research is true experimental research with a posttest only control design research form. The research method used was the disk diffusion method with three treatments of papaya seed extract, namely 96% ethanol extract, ethyl acetate and n-hexane, positive control using chloramphenicol and negative control using 96% ethanol, ethyl acetate and n-hexane. The research results showed that each papaya seed extract treatment was able to inhibit Staphylococcus aureus with an inhibition zone of 96% ethanol extract of 18.09 mm, ethyl acetate extract of 7.93 mm, n-hexane extract of 0.36 mm. The One Way Anova test showed a value of ρ<α(0.05) so that there was a significant difference in the diameter of the inhibition zone in each extract treatment. The Tukey test showed that there were significant differences in the inhibition zone of Staphylococcus aureus bacteria (ρ<α(0.05)) in almost all treatments. The conclusion of this research is that there is a difference in the antibacterial activity of 96% ethanol extract, ethyl acetate extract and n-hexane extract of papaya seeds on the growth of Sthaphylococcus aureus bacteria.

Keywords


papaya seeds, antibacterial test

Full Text:

PDF

References


Pada uji fitokimia ekstrak biji pepaya diperoleh hasil pada ekstrak etanol 96% mengandung senyawa alkaloid, flavonoid dan tanin. Ekstrak etil asetat mengandung senyawa alkaloid dan tanin. Sementara pada ekstrak n-heksana hanya mengandung senyawa terpenoid. Polaritas pelarut menentukan jenis senyawa metabolit sekunder yang dapat ditarik.

Rerata diameter zona hambat pertumbuhan bakteri Staphylococcus aureus pada masing-masing ekstrak biji buah pepaya (Carica papaya L.) yaitu pada ekstrak etanol 96% sebesar 18,09 mm yang tergolong kategori kuat, ekstrak etil asetat sebesar 7,93 mm dengan kategori sedang dan pada ekstrak n- heksana sebesar 0,36 mm dengan kategori lemah. Semakin polar pelarut yang digunakan pada tahap ekstraksi maka semakin besar zona hambat antibakteri yang terbentuk.

Terdapat perbedaan yang signifikan pada luas zona hambat pertumbuhan bakteri Staphylococcus aureus antara ekstrak etanol 96%, etil asetat dan n-heksana biji buah pepaya (Carica papaya L.)

REFERENSI

WHO, “Global antimicrobial resistance surveillance system,” World Heal. Organ., hal. 36, 2015.

A. Roni, M. Maesaroh, dan L. Marliani, “Uji Aktivitas Antibakteri Biji, Kulit dan Daun Pepaya (Carica papaya L.) Terhadap Bakteri Escherichia Coli dan Staphylococcus Aureus,” Kartika J. Ilm. Farm., vol. 6, no. 1, hal. 29, 2019, doi: 10.26874/kjif.v6i1.134.

J. K. Peter, Y. Kumar, P. Pandey, dan

H. Masih, “Antibacterial Activity of Seed and Leaf Extract of Carica Papaya var. Pusa dwarf Linn,” IOSR

J. Pharm. Biol. Sci., vol. 9, no. 2, hal. 29–37, 2014, doi: 10.9790/3008-

R. Marjoni, Dasar - Dasar Fitokimia. Jakarta: CV. Trans Info Media, 2016.

M. Verdiana, I. W. R. Widarta, dan I.

D. G. M. Permana, “Pengaruh Jenis Pelarut Pada Ekstraksi Menggunakan Gelombang Ultrasonik Terhadap Aktivitas Antioksidan Ekstrak Kulit Buah Lemon (Citrus limon (Linn.) Burm F.),” J. Ilmu dan Teknol. Pangan, vol. 7, no. 4, hal. 213, 2018, doi: 10.24843/itepa.2018.v07.i04.p08.

S. Maryam, “Isolasi Senyawa Flavonoid Dari Biji Pepaya (Carica papaya L) dan Uji Aktivitasnya Sebagai Antimikroba,” SkripsiI, Fakultas Mat. Dan Ilmu Pengetah. Alam Univ. Negeri Semarang, 2017.

F. F. Ahmad, Jangga, dan Hasnaeni, “Pemanfaatan ekstrak biji pepaya (Carica papaya L.) sebagai antiacne dalam bentuk sediaan masker peel- off,” Pharm. Sci. HerbalTechnology, vol. 1, no. 1, hal. 40–48, 2023.

Fauzan, T. Lasmini, dan A. Marietta, “Perbandingan Efektivitas Daya Hambat Ekstrak Etil Asetat Biji Pepaya (Carica papaya L.) dengan Kloramfenikol dan Amoxicilin Terhadap Pertumbuhan Salmonella sp dan Escherichia coli,” Repos. Univ. Riau, vol. 21, no. 1, hal. 1–9, 2017.

A. R. Lingga, U. Pato, dan E. Rossi, “Uji Antibakteri Ekstrak Batang Kecombrang (Nicolaia speciosa Horan) Terhadap Staphylococcus aureus dan Escherichia coli,” JOM Faperta, vol. 2, no. 2, 2015, [Daring]. Tersedia pada:

http://www.tjyybjb.ac.cn/CN/article/do wnloadArticleFile.do?attachType=PDF &id=9987

W. Anggraini, S. C. Nisa, R. R. DA, dan

B. M. ZA, “Aktivitas antibakteri ekstrak etanol 96 % buah blewah ( cucumis melo l . Var . Antibacterial activity of 96

% ethanol extract cantaloupe fruit ( cucumis melo l . Var . Cantalupensis ) against escherichia coli bacteria.,” Pharm. J. Indones., vol. 5, no. 1, hal. 61–66, 2019.

BPOM RI, “Persyaratan Keamanan Dan Mutu Obat Tradisional,” Bpom Ri, vol. 32, hal. 37, 2019.

N. K. Asni dan M. M. Sianita, “Pengaruh Jumlah Crosslinker Terhadap Persen Ekstraksi Pada Sintesis Molecularly Imprinted Polymer Sebagai Adsorben Untuk Kloramfenikol,” Glob. Heal., vol. 167, no. 1, hal. 1–5, 2020, [Daring]. Tersedia pada: https://www.e- ir.info/2018/01/14/securitisation- theory-an-introduction/

R. R. Aisy, S. H. Putri, dan T. Yuliana, “Effect of solvents on antibacterial activity pine needle extracts against Staphylococcus aureus and application in solid soap,” J. Pangan dan Agroindustri, vol. 10, no. 1, hal. 47–56, 2022.

A. Rahmawatiani, D. Mayasari, dan A.

C. Narsa, “Kajian Literatur: Aktivitas Antibakteri Ekstrak Herba Suruhan (Peperomia pellucida L.),” Proceeding Mulawarman Pharm. Conf., vol. 12, hal. 117–124, 2020, doi: 10.25026/mpc.v12i1.401.

I. M. O. Parwata, “Kimia Organik Bahan Alam Flavanoid,” Diktat / Bahan Ajar, hal. 1–51, 2016.

R. P. Rijayanti, “In vitro Antibacterial Activity test Of Ethanol Extracts Bacang mango (Mangifera foetida L.) Leaves Against Staphylococcus aureus,” Naskah Publ. Univ. Tanjungpura, vol. 1, no. 1, hal. 10–12,




DOI: https://doi.org/10.33992/jsh:tjoh.v22i1.3946

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


    

Web Analytics Made Easy - Statcounter

View My Stats