FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI TERJADINYA SISA MAKANAN PADA PASIEN RAWAT INAP DI RSUD BANGLI
Abstract
The food waste is the amount of food that is not consumed. The food waste in addition to causing inadequate nutritional needs of patients also causes wasted costs. The purpose of this study is to determine the factors that influence the occurrence of leftovers in inpatients at Bangli District Hospital. The type of research used was observational with a cross-sectional study design, and samples were taken by purposive sampling which was 30 samples. The type of data collected are data characteristic of the sample by interview using the identity form, and external factors by answering the questionnaire, food waste data with weighing methods, while hospital overview data, number of patients hospitalized, and number of nutritionists and waiters are taken from the data annual reports or records related to the required data. Data analysis uses frequency distribution tables and cross tables then be described descriptively. The results of this study indicate that the dominant internal factor influencing the occurrence of food waste is the gender 56.66%. While the external factors that predominantly influence the occurrence of food waste are food aroma 53.33%.
Keywords: food waste, internal factor, external factor
Full Text:
PDFReferences
PGRS (2013). Pedoman Pelayanan Gizi Rumah Sakit. Kementerian Kesehatan RI.
Juniarti, N. K. (2017). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Sisa Makanan Pasien Di RSUD Sanjiwani Gianyar. Universitas Dhyana Pura.
Moehyi, S. 2002. Penyelenggaraan Makanan Institusi dan Jasa Boga. Jakarta: Penerbit Bratara.
Aula, L.E. 2011. Faktor-Faktor yang berhubungan dengan Terjadinya Sisa Makanan pada Pasien Rawat Inap di Rumah Sakit Haji. Skripsi. Jakarta: Program Studi Kesehatan Masyarakat Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta.
Djamaluddin, M. 2005. Analisis Zat Gizi dan Biaya Sisa Makanan Pada Pasien dengan Makanan Biasa. Jurnal Gizi Klinik Indonesia.
Hartatik , Tatik, 2004. Gambaran Daya Terima Makan Terhadap Cita Rasa Makanan Pada Pasien Rawat Inap Dewasa Di Perawatan Kelas II RS. Haji Jakarta. Skripsi. UI Depok.
Lumbantoruan, D.B.S. 2012. Hubungan Penampilan Makanan dan Faktor Lainnya dengan Sisa Makanan Biasa Pasien Kelas 3 Seruni RS Puri Cinere Depok Bulan April-Mei 2012. Skripsi. FKM Program Studi Sarjana Gizi Depok.
Mutyana, L. 2011. Faktor-faktor yang berhubungan dengan daya terima pasien rawat inap di Rumah Sakit Ibu dan Anak Budiasih Serang tahun 2011. Skripsi. Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan UIN Syarif Hidayatullah Jakarta.
Priyanto, O.H. 2009. Faktor yang Berhubungan dengan Terjadinya Sisa Makanan pada Pasien Rawat Inap kelas III di RSUD Kota Semarang. Skripsi. Fakultas Ilmu Keolahragaan Universitas Negeri Semarang.
Suhardjo. 2003. Berbagai cara pendidikan gizi. Jakarta: Bumi Aksara.
Supariasa, I. D. N., Bakri, B., & Fajar, I. (2014). Penilaian Status Gizi, Jakarta: penerbit buku kedokteran EGC.
Tanaka, M.L., 1998. Faktor Eksternal Yang Berhubungan dengan Daya Terima Makan Pasien Rawat Inap Dewasa di Rumash Sakit Umum Tangerang.
DOI: https://doi.org/10.33992/jig.v11i1.1172
Copyright (c) 2023 Luh Putu Yasmari Septidiantari, Ida Ayu Eka Padmiari, SKM. M.Kes, Dr. Ni Nengah Ariati, SST, M.Erg

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Terindeks Pada :
Jurnal Ilmu Gizi : Journal of Nutrition Science Ciptaan disebarluaskan di bawah Creative Commons Attributions-ShareAlike 4.0 International License
View My Stats