Hubungan Tingkat Pengetahuan Tentang Makanan Kariogenik dan Karies Gigi pada Siswa Kelas IV SDN 10 Pedungan Denpasar Selatan

Ni Made Sirat, Asep Arifin Senjaya, Ni Wayan Arini, Marselina Suryati Tati

Abstract


The prevalence of caries cases in Indonesia is 88.8% with a root caries prevalence of 56.6%. Dental and oral health problems in Bali Province amounted to 41.06%, aged 5-9 years amounted to 51.7% and in the age group 10-14 years amounted to 34.4%, while the percentage of dental and oral diseases in Denpasar City was 44, 66%. The aim of this research was to determine the level of knowledge about cariogenic foods and dental caries in class IV students at SDN 10 Pedungan. The type of research used in this research is descriptive research with a survey design. Data analysis was carried out statistically using univariate analysis, namely frequency, percentage and average. The research results showed that the majority of students had a good level of knowledge about cariogenic foods, 22 people (65%). The average level of knowledge about carogenic foods is 79.11 which is included in the good category. The frequency of students experiencing dental caries was 18 people (53%). The majority of students experience dental caries based on a level of insufficient knowledge, namely 75%. The conclusion of this research is that the majority of students have a good level of knowledge about cariogenic foods and the majority of students experience dental caries with a sufficient level of knowledge.


Keywords


knowledge; cariogenic foods; dental caries

Full Text:

PDF Indonesia

References


Adam. 2022, Tingkat Pengetahuan Tentang Kebersihan Gigi Dan Mulut Siswa Sekolah Dasar,” Indonesian Journal Of Public Health And Community Medicine, 3(1), Hal. 6.

Adliyani, Z.O.N. (2015)., Pengaruh Perilaku Individu Terhadap Hidup Sehat Pelatihan Keterampilan Sosial, 4(7), Hal. 109–114.

Armilda, D., Aripin, D. Dan Sasmita, I.S. (2017) “Pola Makan Makanan Kariogenik Dan Non Kariogenik Serta Pengalaman Karies Anak Usia 11- 12 Tahun,” Padjadjaran Journal Of Dental Researchers And Students, 1(2), Hal. 127. Doi:10.24198/Pjdrs.V2i1.22125.

Azimmi, N. Dan Zaitul (2020) “Pengaruh Pengetahuan, Keterampilan Dan Sikap Terhadap Kinerja Guru Sma Negeri 1 Bonjol Kabupaten Pasaman,” Sinmag, 6(4), Hal. 249–255.

Darsini, Fahrurrozi Dan Cahyono, E.A. (2019)., Pengetahuan ; Artikel Review, Jurnal Keperawatan, 12(1), Hal. 97.

Ernawati, Arwani Dan Samiasih, A. (2011) “Hubungan Antara Perilaku Mengkonsumsi Makan Makanan Manis Dan Perilaku Menggosok Gigi Dengan Kejadian Karies Gigi Pada Anak Tk Pertiwi 37 Gunung Pati,” Fikkes Jurnal Keperawatan, 4(2), Hal. 183–193.

Listyadi, K.S. (2019) “Gambaran Tingkat Pengetahuan Tentang Makanan Kariogenik dan Karies Gigi Pada Siswa Kelas Iv Dan V Sdn Kedisan Kintamani Tahun 2019 Diajukan,” Proceedings Of The Institution Of Mechanical Engineers, Part J: Journal Of Engineering Tribology, 224(11), Hal. 122–130.

Mendur, S.C.M., Pangemanan, D.H.C. Dan Mintjelungan, C. (2017) “Gambaran Konsumsi Makanan Kariogenik Pada Anak Sd Gmim 1 Kawangkoan,” E- Gigi, 5(1), Hal. 91–95. Doi:10.35790/Eg.5.1.2017.15548.

Octaviana, D.R. Dan Ramadhani, R.A. (2021) “Hakikat Manusia: Pengetahuan (Knowladge), Ilmu Pengetahuan (Sains), Filsafat Dan Agama,” Jurnal Tawadhu, 5(1(22)), Hal. 143–159. Doi:10.25587/Svfu.2021.22.1.007.

Pakpahan, M. Et Al. (2012) Promosi Kesehatan & Prilaku Kesehatan, Jakarta: Egc. Yayasan Kita Menulis.

Rahayu, D.D., Purwaningsih, E. Dan Prasetyowati, S. (2021) “Gambaran Pengetahuan Siswa Tentang Makanan Kariogenik Pada Siswa Kelas Vc Di Sdn Ngagel Rejo I/396 Surabaya Tahun 2020,” Jurnal Ilmiah …, 2(1), Hal.93–100.TersediaPada: Http://Ejurnal.Poltekkestasikmalaya.Ac.Id/Index.Php/Jikg/Article/View/61 2%0ahttps://Ejurnal.Poltekkestasikmalaya.Ac.Id/Index.Php/Jikg/Article/D ownload/612/356.

Rahmawati (2021) Ilmu Kesehatan Masyarakat. Diedit Oleh M. Nasrudin. Jawa Tengah: Pt. Nasya Expanding Management. Tersedia Pada: File:///C:/Users/U S E R/Downloads/Ikm Isbn (1).Pdf.

Ramdhan, M. (2021) Metode Penelitian. Diedit Oleh Aidil Amin Effendi.

Surabaya: Cipta Media Nusantara.

Rukaiyah, S. (2022) “Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Perilaku Hidup Bersih Dan Sehat Di Tatanan Rumah Tangga Kabupaten Muaro Jambi,” Jurnal Artide, 2(8.5.2017), Hal. 2003–2005.

Simaremare, J. Dan Wulandari, I.S.M. (2021) “Hubungan Tingkat Pengetahuan Kesehatan Gigi Mulut Dan Perilaku Perawatan Gigi Pada Anak Usia 10- 14 Tahun,” Jurnal Keperawatan Muhammadiyah, 6(3), Hal. 2021.

Sirat, N.M. Et Al. (2023) “Hubungan Tingkat Pengetahuan Pemeliharaan Kesehatan Gigi Dan Mulut Dengan Keterampilan Menyikat Gigi Pada Siswa Kelas Iv Sdn 5 Dauh Puri Di Wilayah Kerja Puskesmas Ii Denpasar Barat Tahun 2023,” Jurnal Kesehatan Gigi, 10(2).

Skripsa, T.H., Unique, A.A. Dan Hermawati, D. (2021) “Hubungan Pengetahuan Dan Tindakan Menjaga Kesehatan Gigi Mulut Dengan Keluhan Subyektif Permasalahan Gigi Mulut Pada Mahasiswa Kesehatan Dan Non Kesehatan,” E-Gigi, 9(1). Doi:10.35790/Eg.9.1.2021.32676.

So’o, R.W. Et Al. (2022) “Faktor - Faktor Yang Mempengaruhi Pengetahuan Masyarakat Di Kota Kupang,” Cendana Medical Journal, 23(1), Hal. 76–87.TersediaPada: Https://Ejurnal.Undana.Ac.Id/Index.Php/Cmj/Article/View/6809.

Sri Yuliani, N.K. (2018) Gambaran Tingkat Pengetahuan Tentang Makanan Kariogenik Dan Karies Gigi Molar Pertama Permanen Pada Siswa Kelas Iv Sdn 1 Pejeng Tampaksiring Gianyar Tahun 2018. Poltekkes Denpasar. Tersedia Pada: Http://Repository.Poltekkes-Denpasar.Ac.Id/667/.

Sulistiarini, S.- (2018) “Hubungan Perilaku Hidup Sehat Dengan Status Kesehatan Pada Masyarakat Kelurahan Ujung,” Jurnal Promkes, 6(1), Hal. 12. Doi:10.20473/Jpk.V6.I1.2018.12-22.




DOI: https://doi.org/10.33992/jkg.v12i1.3912

Refbacks

  • There are currently no refbacks.